dimecres, de febrer 28, 2007

Comentari de text.....

Convè fer una o dos llegides per entendre varies coses:
- qui es l'autor
- de que va el text ( quin tipus de text es?)
- quines idees destacaries que l'autor vol trasmetre ( a qui ?)
- el detinatari ...en sabem dades,
despres...iniciar el comentari fracmentat en dos o tres epigrafs
1- qui ordena a qui?....
-el text es juridic?
2- explica la funcio del EJERCITO
i el seu IDEAL COMUN : ESPAÑA
3- com que la Repùblica es igual a
Desordre ell imposara l'ordre.
4- explica que fara la justicia
i l'autoritat ( castigos ejemplares)

dilluns, de febrer 26, 2007

Catalunya ...sota el franquisme i mès






Imatges de l'exposició



L'escola, abans i després de la guerra del 1936-1939
Tràiler de 'Entre el dictador i jo'
El maquis, la guerra silenciada



Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya
La vida política sota el franquisme
Museu d'Història de la immigració a Catalunya
Històries de Catalunya
La repressió franquista
El creixement dels anys 60
La immigració
La resistència interior
La transició a la democràcia Recuperació de la memòria històrica
Fer memòria de la dictadura franquista Vilaweb Diari de l'Escola
Llum verda al projecte de Llei de la Memòria Històrica
La Comissió de la Dignitat decebuda per la llei de la memòria històrica
Projecte de llei de la memòria històrica
Les víctimes de la repressió franquista a la guerra i a la postguerra
ARMH · Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya: la memòria dels vençuts · Enllaços
Memòria històrica de les Illes Balears
Memòria històrica. Revista del Cercle Cultural Ixent (País Valencià)
Foro por la memòria
Volem tots els papers


Els fons documentals espoliats:





















divendres, de febrer 23, 2007

Catalunya 1939 - 1949...sota el franquisme

1939
Ocupació de Tarragona (14 gener)Caiguda de Barcelona (26gener) Caiguda de Girona (5 febrer)Final de la guerra civil a Catalunya (febrer)Fundació del Consell Nacional de Catalunya.Fundació del Front Nacional de Catalunya.Exili de milers de catalans.
1940
La Gestapo deté a França el president Companys i el lliura a les autoritats franquistes (agost)Execució de Companys, a Montjuïc (15 octubre)J.Irla, president de la Generalitat.Els monjos cistercencs tornen a Poblet
1941
Primer enfrontament maquis-Guàrdia Civil.Circulen a Barcelona els primers autobusos de gasogen.Se celebren a Buenos Aires els Jocs Florals.
1942
Execució de Joan Peiró.Elegies de Bienville, de C.Riba.Publicació legal del primer llibre en català de la postguerra.
1943
Mossèn Batlle reprèn l'escoltisme.
1944
Ocupació de la Vall d'Aran pel maquis (octubre)Creació dels premis Nadal.Premis de poesia de Cantonigròs.
1945
Fundació del Moviment Socialista de Catalunya.Es crea de nou el cos del sometent.Un señor de Barcelona, de J.Pla.
1946
Creació d'ENASA.Fundació de l'Editorial Selecta.Cementiri de Sinera, de S.Espriu.Primera obra de teatre en català (maig)Circuit automobilístic de Pedralbes.Primera audició pública de postguerra de l'Orfeó Català.
1947
Mor F.Cambó (abril)Eva Perón visita Barcelona (juny)Festes de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat (abril)Sol i de dol, de J.V.Foix.
1948
Obertura del túnel de Vielha.S'agreugen les restriccions elèctriques.Revista Dau al Set.Mor a l'exili Pompeu Fabra.
1949
Quatre membres del PSUC són afusellats a Barcelona (febrer)

La Guerra Freda

Les conseqüències de la Segona Guerra Mundial van ser les següents:

-Europa va patir una forta davallada de la natalitat per la mort de molts homes.
-Les ciutats, les indústries i les infraestructures de transport van quedar destruïdes, i la ramaderia i l’agricultura, greument malmeses.
-L’economia nord-americana va sortir reforçada del conflicte bèl·lic i va refermar la seva supremacia mundial.
-Europa va quedar dividida en dues àrees d’influència: l’occidental sota tutela nord-americana i l’oriental sota l’hegemonia de l’URSS.

El 1949, els Estats Units i l'Europa occidental van crear l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) , i l’URSS i els països comunistes de l’Europa oriental, el pacte de Varsòvia.

Aquesta divisió i la tensió entre tots dos blocs van donar lloc a la guerra freda, que gairebé va abocar el món a una tercera guerra mundial.

-Es van produir crisis localitzades arran de la guerra freda entre ambdues potències. Tot i que no es van enfrontar mai directament, Corea , Cuba , Vietnam i Berlín van ser escenari de les seves disputes. .
-Al final dels anys vuitanta la crisi econòmica de l’URSS i dels països socialistes de l’est d’Europa va posar fi a la guerra freda i va desmantellar el bloc comunista, permetent l’aparició de nous països.

tractat de Versalles

Acord internacional que posà fi a la Primera Guerra Mundial. D'acord amb els resultats de la conferència de pau de París, fou signat el 28 de juny de 1919 per Alemanya i les potències guanyadores: la Gran Bretanya, França, els EUA, Itàlia i el Japó, amb l'adhesió d'altres països.

Alemanya hagué d'acceptar el lliurament d'Alsàcia i Lorena a França, de Poznań i un corredor fins a la mar a Polònia, i la celebració de plebiscits a l'Alta Silèsia, Schleswig, Sarre, etc.
Danzig (Gdańsk) es convertí en ciutat lliure.
Les vores del Rin, ocupades pels aliats, foren desmilitaritzades.
Les colònies alemanyes foren repartides entre
la Gran Bretanya, França, Bèlgica i el Japó.

S'imposà a Alemanya el pagament d'una xifra elevada en concepte de reparacions de guerra; l'exèrcit alemany fou reduït a 100 000 homes, sense estat major, armament pesant ni aviació; fou també limitat el nombre i el tonatge dels vaixells de guerra.

S'hi pactà, també, la creació de la Societat de Nacions.
L'acord fou completat amb altres tractats amb la resta dels vençuts: Àustria (tractat de Saint-Germain-en-Laye), Bulgària(" tractat de Neuilly"), Hongria(" tractat del Trianon")i Turquia (" tractat de Sèvres")

El senat dels EUA no el ratificà, i Rússia no hi participà. Els nacionalistes alemanys el consideraren un diktat inadmissible, i el ressentiment que provocà, aprofitat pels nazis, facilità el desencadenament de la Segona Guerra Mundial.

Albert Einstein


Dr. Albert Einstein writes out an equation for the density of the Milky Way on the blackboard at the Carnegie Institute, Mt. Wilson Observatory headquarters in Pasadena, Calif., on Jan. 14, 1931.
Einstein achieved world reknown in 1905, at age 26, when he expounded his Special Theory of Relativity which proposed the existence of atomic energy.
Though his concepts ushered in the atomic age, he was a pacifist who warned against an arms race.
Einstein, who radically changed mankind's vision of the universe, won the Nobel Prize in physics in 1922.
AP Photo

La liberación de Paris , 1945


Thousands of American soldiers march along the Champs Elysees,

on Aug. 29, 1944, four days after the liberation of Paris, France.

Germany surrendered on May 7, 1945.

AP Photo/Peter J. Carroll

Franquismo : 1939 . 1975 Etapas el periodo


Desde 1939 hasta 1975, España vivió bajo un régimen autoritario, de dictadura personal, encarnada en el general Franco que mantuvo un control férreo sobre la sociedad española. Franco tuvo que apoyarse en distintos sectores sociales que integraban el bloque dominante: falangistas, monárquicos y militares.


Etapas del régimen.-

-La etapa de la Segunda Guerra Mundial (1939-1945): al desencadenarse el conflicto mundial, España se declaró neutral, aunque su situación estratégica era de gran importancia para ambos contendientes.

Franco sabía que el país no estaba en condiciones para participar en una contienda.

Pero la afinidad con el bando que entonces se suponía que sería el vencedor y la oportunidad de obtener ventajas para España comenzaron a tener importancia. España, finalmente apoyó a Alemania.


-El aislamiento (1945-1953): por su colaboración con las potencias del Eje, se produce el "cerco internacional" al régimen de Franco.

En febrero de 1946 una resolución de la ONU (Organización de Naciones Unidas) recomendaba la retirada de embajadores.

Durante este periodo el franquismo quedó aislado, mientras crecía la actividad de los medios de oposición en el exterior y se recrudecía la lucha de guerrillas en el interior.


-La ruptura del aislamiento (1953-1959): después de la firma del concordato con la Santa Sede y los pactos con Estados Unidos en 1953.

España será admitida en la ONU en 1955. Al mismo tiempo se integra en organismos económicos como la OECE, el FMI y el Banco Mundial.

Paulatinamente el régimen se integra en las relaciones económicas multilaterales y la fase autárquica deja paso a la liberalización económica.


-Apertura al exterior (1959-1969): a pesar de los éxitos parciales no se avanzó en dos cuestiones: Gibraltar y CEE (Comunidad Económica Europea).

La cuestión gibraltareña, desde 1964, paso a ocupar un lugar relevante en la política exterior del régimen después de las diversas resoluciones.

Pero la negativa actitud británica ante esta resolución llevó a un cierre de la frontera en 1968. Tampoco resultaron fructíferas las negociaciones con la CEE.

dissabte, de febrer 17, 2007

Les Brigades Internacionals


El vertader ajut internacional fou la formació de les Brigades Internacionlas: al voltant de 40.000 homes de diferents països van arribar a Espanya per a combatre la insurrecció.


El predomini dels comunistes entre els brigadistes va tenir una important incidència en el caràcter de la contesa espanyola: tota la premsa dretana del món va prendre l'arribada dels voluntaris internacionals com a punt de partida per als seus arguments en contra de la tesis que a Espanya es lluitava per la democràcia; de triomfar la República -s'hi deia- es cauria inevitablement en el comunisme.


Aquesta tesi es combinava amb la contrària, per la gran ajuda germano-italiana que reberen els rebels: si els anti-republicans assolien la victòria, Espanya esdevindria un nou reducte feixista.


De la combinació d'ambdues tesis resultava la síntesi més fàcil i la que va atènyer més difusió: a Espanya hi havia un conflicte comunisme-feixisme.

1936, 18 de juliol, comença la guerra civil.


La Guerra Civil Espanyola, també anomenada segons els bàndols bel·ligerants Alçament Nacional (Alzamiento Nacional) i Rebel·lió Feixista va ser una contesa que es desenvolupà a Espanya entre el 17 de juliol 1936 i l'1 d'abril 1939, que va seguir al cop militar contra les institucions constitucionals de la República.





Guerra Civil Espanyola

Escenari Espanya

Resultat Victòria feixista

Bàndols

dimecres, de febrer 14, 2007

años 40.....


Al comenzar la guerra mundial, España tenía 26.187.899 habitantes (censo de 1940), y había crecido en 2.343.103 en los últimos 10 años, pese a los tres años de guerra civil y al exilio.
Diez años después (1950) habría crecido, contra todas las previsiones, solamente en 2.180.743 personas.

Economia en el franquismo: 1939-1975

La economía española durante el franquismo tiene tres etapas bien diferenciadas.

La primera es la etapa de la autarquía (1939-1950), caracterizada por la depresión, la dramática escasez de todo tipo de bienes y la interrupción drástica del proceso de modernización y crecimiento iniciado por el Gobierno de la República.

En la segunda etapa (1950-1960) se produce una vacilante liberación y apertura al exterior que genera un incipiente despegue económico, aunque muy alejado del ciclo de expansión que disfruta el resto de Europa debido a las políticas keynesianas.

Por último, entre los años 1960 y 1974 la economía española se ve favorecida por el desarrollo económico internacional, gracias al bajo precio de la energía, a la mano de obra barata, y a las divisas que proporcionan emigrantes y turistas.

dimarts, de febrer 13, 2007

1933 -1936 : las derechas

La CEDA de Gil Robles agrupaba a las clases medias y populares católicas. Las Juventudes de Acción Popular (JAP), organización juvenil del partido, tenían ya en aquel momento rasgos claramente fascistas.

En Renovación Española, dirigida por Calvo Sotelo, se agrupaban los monárquicos con posturas cada vez más extremistas y antidemocráticas.

Finalmente, la Falange Española de Jose Antonio Primo de Rivera se fusionó en 1934 con las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista (JONS) de Ledesma. Quedaba así constituido el núcleo político de ideología fascista en España.

1933-1936 : las izquierdas

La Izquierda Republicana de Manuel Azaña agrupaba el centro-izquierda que había optado por una política de reformas y de alianzas con el movimiento obrero.

El PSOE, el mayor partido obrero, estaba dirigido por un grupo de líderes a menudo enfrentados. Indalecio Prieto y Largo Caballero representaban el ala más moderada y más radical del partido. En general, el PSOE vivió un claro proceso de radicalización.

El PCE seguía las nuevas directrices de la Komintern y buscaba una alianza de la izquierda contra el fascismo. La experiencia alemana y el ascenso de Hitler en enero de 1933 habían hecho rectificar a Stalin y buscar alianzas con todas las fuerzas de centro-izquierda.

La CNT seguía ligada a la acción revolucionaria, aunque había quedado muy mermada tras el fracaso de la insurrección de diciembre de 1933.

Los continuos enfrentamientos del gobierno de la Generalitat catalana con el gobierno de derechas de Madrid habían propiciado que la Esquerra Republicana de Catalunya dirigida por Lluis Companys girara a la izquierda en sus posiciones políticas.

El bienio radical - cedista ( 1933 - 1936)

Tras las elecciones, Lerroux formó un gabinete conformado exclusivamente por miembros de su partido.
La CEDA apoyó al gobierno desde el Parlamento. Lerroux se vio así obligado a iniciar lo que los grupos de derecha reclamaban, una política de rectificación de las reformas del bienio anterior. Esta nueva política se concretó en la paralización de las reformas iniciadas:

Paralización de la reforma agraria, con la consiguiente expulsión de las tierras que habían ocupado de miles de jornaleros.

Paralización de la reforma militar y designación para puestos clave de militares claramente antirrepublicanos como Franco, Goded o Mola. Esta nueva política fue completada con un amnistía para los participantes en el golpe de Sanjurjo en 1932.

Conciliación con la Iglesia Católica.
Paralización de las reformas educativas
. Parón en el programa de construcciones escolares y anulación de la enseñanza mixta.

Enfrentamiento a los nacionalismos periféricos. Freno al proyecto de Estatuto de Autonomía vasco, presentado por el PNV y enfrentamientos con la Generalitat catalana, que presidía Lluis Companys, dirigente de ERC, desde enero de 1934.

dilluns, de febrer 12, 2007

Durruti Domingo, Buenaventura

Lleó 1896 - Madrid 1936

Dirigent anarquista castellà. Mecànic, inicià l'activitat sindical a la Unión de Metalúrgicos (1912). Arran de la vaga del 1917 i com a desertor de l'exèrcit, s'exilià a França.
De tornada, s'adherí a la CNT; detingut, fugí de l'hospital militar de Burgos cap a París. En retornar, conegué Manuel Buenacasa a Sant Sebastià i participà en la creació del grup anarquista 'Los justicieros'.

Fugí cap a Barcelona en ésser descobert un atemptat contra el rei, i a Saragossa es relacionà amb Francisco Ascaso. Ja a Barcelona, formà, amb Suberviela, Torres Escartín i Ascaso, el grup anarquista «Crisol» (1922), que es convertí després en «Los solidarios».
Hagué de sortir de Barcelona, i anà a París amb Ascaso, on ambdós es relacionaren amb la Unió Anarquista Internacional, i crearen l'Édition Anarchiste Internationale. Participà en el complot de Vera de Bidasoa (1924) i, també amb Ascaso, anà a l'Amèrica Llatina. Actuaren a Cuba, Mèxic, Xile i l'Argentina, i, tornats a França, foren empresonats per un altre intent d'atemptat contra Alfons XIII.

Alliberats, recorregueren Europa, i a Bèlgica Durruti col·laborà amb el Comitè Internacional Anarquista.
Amb la vinguda de la República (1931), tornà a Barcelona, on l'antic grup es convertí en «Nosotros».
Com a representant del Sindicat Fabril i Tèxtil de Barcelona assistí, amb García Oliver, al congrés de la CNT del juny del 1931, on es manifestà contrari a les federacions d'indústria. Per la seva participació en la insurrecció de l'alt Llobregat (1932), fou deportat a Puerto Cabras (Fuerteventura), d'on tornà vuit mesos després.

Formà part del comitè revolucionari de la fracassada insurrecció del gener del 1933, i fou novament empresonat (cinc mesos) a El Puerto de Santa María (Cadis).
Al ple de la Confederació Regional del Treball de Catalunya triomfà la seva postura, partidària de la línia insurreccional, i formà part, amb Isaac Puente i Cipriano Mera, del comitè insurreccional del desembre del 1933, després de dirigir l'abstenció electoral de la CNT-FAI. Fracassada la insurrecció, fou empresonat a Burgos.

Alliberat pel maig del 1934, fou detingut la vigília del Sis d'Octubre i confinat a València, des d'on preparà una retirada tàctica; sortí de la presó a la fi del 1935.
El 17 de juliol de 1936 organitzà la defensa confederal a Sant Martí de Provençals, a Sant Andreu de Palomar, al Poble Nou i a la plaça de Catalunya. Mort Ascaso, assaltà les Drassanes.
El Comitè Central de Milícies Antifeixistes el féu responsable d'una columna per marxar sobre Saragossa (assessorat pel comandant Pérez Farras). Instal·lat a Bujaraloz, impulsà la col·lectivització de les terres i la creació del Consell de Defensa d'Aragó.

Ajornat l'atac, tornà a Barcelona, on es feren paleses les seves diferències amb el Comitè. Convocat per Villalba a Barbastre, atacà Siétamo i Estrecho Quinto. Cridat per García Oliver i Abad de Santillán tornà a Barcelona, on es mostrà contrari a l'organització militar clàssica i a la participació de la CNT-FAI en el govern republicà, tot mantenint una militarització de les forces.

El 13 de novembre marxà amb la seva columna cap a Madrid, on morí el día 19 davant la Ciutat Universitària.
El seu enterrament a Barcelona tingué gran ressò popular.

Calvo Sotelo, José

Tui, Galícia 1893 - Madrid 1936
Polític. Fou advocat de l'estat i inicià la carrera política al costat d'Antoni Maura, que el nomenà governador civil de València (1921-22).
Durant la Dictadura de Primo de Rivera ocupà els càrrecs de director general d'administració local (1923-25) i ministre de finances (1925-30), des dels quals redactà l'Estatut Municipal (1924), introduí el sistema de «pressuposts extraordinaris», creà el monopoli de petrolis i, durant la crisi del 1929, intentà de mantenir la paritat internacional de la pesseta (per la qual cosa fou combatut, entre altres, per Francesc Cambó).
Instaurada la república (1931), s'exilià a Portugal i després a França (on entrà en contacte amb Charles Maurras). Influït per l'exemple italià d'organització de l'estat, es mostrà partidari del poder unipersonal i de les institucions corporativistes.
Després de l'amnistia del 1934 fou nomenat de nou diputat.
De cara a les eleccions del 1936 constituí una coalició de dretes, a la qual no s'integraren ni la CEDA ni Falange Española.

El seu assassinat per uns guàrdies d'assalt (13 de juliol de 1936) precipità l'alçament militar (17 de juliol).

FILMOGRAFIA

Belle Époque. Fernando Trueba, 1992.
Tierra sin pan. Luis Buñuel, 1932.
Los años vividos. M.Odiña (dir.), RTVE, 1991.
Réquiem por un campesino español. Francesc Betriu, 1985.
Companys, procés a Catalunya. Josep M. Forn, 1979.

Alcalá Zamora y Torres, Niceto (1877-1949)

Polític i jurista. Fou elegit diputat el 1905 com a membre del Partido Liberal.
En fraccionar-se aquest, s'incorporà al grup de García Prieto, que el nomenà ministre de foment (1917) i de guerra (1922).
El 1930 es declarà republicà i formà part del comitè revolucionari.
Com a cap d'aquest comitè, exigí el traspàs de poders després del triomf electoral de l'abril del 1931 i presidí el govern provisional.
Davant les posicions laiques i reformistes de la majoria parlamentària, dimití (octubre), però, dos mesos més tard, acceptà la presidència de la república.
Durant el seu mandat es mantingué en una posició conservadora i intentà, debades, de crear un partit centrista, per tal d'estabilitzar el règim republicà.
En conseqüència, topà tant amb els partits d'esquerra com amb els de dreta, els quals frenà en ocasió de la repressió del 1934.
Després del triomf del Front Popular en les eleccions del febrer del 1936, fou destituït per les corts, per iniciativa dels partits d'esquerra (7 abril) i marxà a França, des d'on posteriorment passà a l'Argentina.

Dreta, Esquerra , Centre

Dreta

Sector d'una assemblea política situat a la dreta del president i format, tradicionalment, pels representants dels partits conservadors. El terme nasqué a França en l'època de la restauració monàrquica (1814) i designava els partidaris del poder reial. Actualment, i en forma generalitzada, hom l'aplica a aquella política, ideologia o partit de tendència conservadora i que defensa aferrissadament l'ordre establert davant qualsevol proposta de canvi. Usat sovint en plural (dretes).

Esquerra

Sector d'una assemblea política situat a l'esquerra del president i format tradicionalment pels representants dels partits progressistes. El terme nasqué a França a l'època de la restauració monàrquica (1814) i designava els partidaris del poder popular. Actualment, i en forma generalitzada, hom l'aplica a aquella política, ideologia o partit de tendència progressista. Usat sovint en plural (esquerres).

Centre

Sector de diputats d'un hemicicle parlamentari que ocupen els escons del centre i, per extensió, tots aquells partits o persones que en el conjunt de les tendències polítiques se situen en una posició equidistant de la dreta i de l'esquerra.

Guerra Civil Espanyola : la insurrecció

Guerra Civil Espanyola
Guerra civil iniciada el 18-19 de juliol de 1936 i acabada l'1 d'abril de 1939.

Fou provocada pel cop d'estat (planejat pel general E.Mola) dut a terme per una gran part de les forces armades que feien costat als partits de dreta (carlins, Renovación Española, els grups més dretants de la CEDA) i Falange Española y de las JONS, i que tenien les simpaties de bona part de l'alta clerecia.

Aquesta conspiració i la revolta subsegüent foren una rèplica a la revolució d'octubre del 1934 i una prova més del fracàs de la convivència entre dretes i esquerres durant la Segona República.

El triomf electoral del Front Popular (16 de febrer de 1936) estimulà i refermà els propòsits de les dretes.

La insurrecció fou iniciada, amb èxit, per les guarnicions del protectorat Marroquí el 17 de juliol de 1936; els dies 18 i 19 s'hi afegiren les guarnicions i bases metropolitanes, però ací l'èxit fou només parcial: algunes forces d'ordre públic, i fins i tot militars, es mantingueren fidels al govern central, o a la Generalitat, i la decisió d'armar els partits d'esquerra i les sindicals CNT i UGT proporcionà a aquelles escasses forces l'ajut necessari per a fer fracassar l'aixecament a Barcelona, Menorca, Madrid, Bilbao, Sant Sebastià, Astúries (llevat d'Oviedo), Santander, Màlaga, Almeria i Cartagena. Però reeixí a Mallorca, Canàries, Saragossa, Pamplona, Vitòria, Burgos, Valladolid, Sevilla, Cadis, Còrdova i Granada.

La situació a València no es precisà fins el 2 d'agost, bé que estava decidida amb el triomf governamental a Catalunya, Madrid i Cartagena.

Cop d'Estat

Presa del poder polític per un grup minoritari, generalment vinculat a un sector o a la totalitat de les forces armades, al marge de la vinculació a les masses .
Se sol produir en temps de crisi econòmica i d'indecisió i desorganització del règim polític anterior.

Crisi econòmica del 1929

Esclatà el 24 d'octubre d'aquell any, enmig d'una gran eufòria (a causa de la reconstrucció econòmica d'Europa, de l'ingrés dels països tropicals en el comerç internacional i de la gran expansió econòmica dels EUA), quan un crac sense precedents sacsejà la borsa de Nova York, que no fou superat fins l'any 1932.

A les acaballes del mateix 1929 arribava al Canadà; el 1930, l'Argentina i l'Uruguai suspengueren llurs pagaments, i Austràlia i Nova Zelanda devaluaren llurs monedes del 9 al 50%.

A Europa, la crisi arribà el 1931. En foren manifestacions comunes la baixa dels preus, l'ensorrament dels valors, la reducció de la producció industrial, la multiplicació dels desocupats, les bancarrotes, la depreciació dels productes agrícoles, el subconsum, la subproducció, etc.

La magnitud de la crisi determinà una ulterior variació de les estructures econòmiques i polítiques, en el sentit que motivà el pas de l'economia capitalista liberal a una economia capitalista dirigida.

Himne dels Segadors

A Catalunya, l'any 1870 l'associació Jove Catalunya proposà l'adopció, a la manera d'himne nacional, de la cançó popular Els Segadors, que fou efectivament emprada com a tal per la República Catalana (1931) i per la Generalitat de Catalunya fins el 1939.

Prohibit durant el franquisme, hom tendí a emprar d'altres cançons en substitució, com

La Balanguera, La Santa Espina, El cant dels ocells, El cant de la senyera,
de l'Orfeó Català, i àdhuc, en cercles confessionals, El Virolai.

Amb l'adveniment de la democràcia, Els Segadors ha recuperat la funció oficiosa d'himne nacional català.

Catalunya i la Segona Republica

Foto : Manuel Azaña

Per a Catalunya, la Segona República fou un període clau en la seva història.
Des del 1716, amb els Decrets de Nova Planta, Catalunya no tenia institucions pròpies, i ara, més de 200 anys després, les recuperava, per bé que en forma parcial i sota la fórmula de l'autonomia.
Francesc Macià, que havia proclamat la República Catalana dins la Federació Ibèrica, va acabar acceptant la formació d'un govern autònom, la Generalitat de Catalunya, les competències del qual foren fixades en l'Estatut d'Autonomia del 1932.

El govern català, en el que Esquerra Republicana de Catalunya fou sempre hegemònica, amb els presidents Macià (1931-1933) i Companys (1933-1940), va anar més o menys bé mentres les esquerres estaven en el govern central; i al contrari quan governaren les dretes, durant el Bienni Negre, amb greus enfrontaments amb el govern central, que li valeren la suspensió de l'Estatut i del govern autonòmic.

Cal destacar l'obra de la Generalitat republicana en les diverses matèries en les que tenia competències (educació, sanitat, infraestructures, economia, etc).

Amb la guerra civil, el govern de la Generalitat i les forces populars milicianes dels partits i organitzacions esquerranes defensaren la República, la qual cosa volia dir defensar Catalunya. Amb la derrota dels republicans en la Guerra Civil, tot es va perdre.

Catalunya tardaria quasi 40 anys a recuperar l'autonomia que tant havia costat d'aconseguir. La dictadura franquista en va ser la culpable.

1939

1939 . Catalunya
Ocupació de Tarragona (14 gener)
Caiguda de Barcelona (26gener)
Caiguda de Girona (5 febrer)
Final de la guerra civil a Catalunya (febrer)
Fundació del Consell Nacional de Catalunya.Fundació del Front Nacional de Catalunya.
Exili de milers de catalans.

1939. Espanya
Ocupació de Madrid (28 març)
Fi de la guerra civil (1 abril)
Franco promulga el Decret de neutralitat espanyola (en la guerra mundial)
S'estableix la cartilla familiar de racionament (maig)

1938

1938: Catalunya
Ocupació de Lleida (4 abril)El govern de Franco decreta l'abolició de l'Estatut (5 abril)Batalla de l'Ebre.Ofensiva final sobre Catalunya.

1938 : Espanya
Conquesta de Terol pels nacionalistes.Ofensiva al front d'Aragó.

1937

1937 : Catalunya
Fets de Maig.Persecució del POUM.La Generalitat perd algunes competències.Barcelona, capital de la República (octubre)

1937: Espanya
Caiguda de Màlaga (7 febrer)Derrota italiana a Guadalajara (març)Bombardeig alemany (Legió Còndor) de Guernica (26 abril)Govern de Negrín.Caiguda de Bilbao (19 juny)Ocupació de Santander (26 agost)Caiguda de Gijón (21 octubre)Fi del front del nord.Picasso pinta el Guernica.

1936

1936 : Catalunya
Triomf del Front d'Esquerres(16 febrer)Retorn de Companys i del govern de la Generalitat (febrer)Assassinat dels germans Badia per la FAI (abril)Fracàs de l'aixecament militar.Els republicans triomfen a Barcelona i a Catalunya (juliol)Comença la guerra i la revolució (juliol)Divisió comarcal (agost)Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya (juliol-setembre)La CNT-FAI dirigeix el moviment revolucionari i s'apodera del control de Catalunya.Decret de Col.lectivitzacions de la Generalitat (octubre)Assassinats indiscriminats.

1936 : Espanya
Formació del Frente Popular (gener)El govern Portela dissol les Corts i convoca eleccions (gener)Triomf del Frente Popular en les eleccions (16 febrer)Azaña, president de la República; Casares Quiroga, cap de govern.Preparatius colpistes.Assassinat de Calvo Sotelo.Alçament militar (17-18 juliol):comença la Guerra Civil espanyola.Govern de Largo Caballero (setembre)Les Corts del Front Popular aproven l'Estatut del País Basc: formació del Govern d'Euskadi (setembre)Els nacionalistes ocupen Sant Sebastià (13 setembre)Hitler i Mussolini reconeixen el govern de Franco (novembre)Aldarulls. Els militants obrers decreten la vaga general i obtenen armes.

1934

1934: Catalunya
Fets del Sis d'Octubre: proclamació de l'Estat Català de la República Federal Espanyola.Detenció del Govern de la Generalitat.El Parlament de Catalunya aprova la Llei de Contractes de Conreu.Vaga general a Barcelona (octubre)J.Comte mor defensant el CADCI.Història de Catalunya, de F.Soldevila.Proves de televisió a Barcelona.

1934: Espanya
Entrada de ministres de la CEDA al Govern Lerroux (octubre)El Govern presenta recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Contractes de Conreu.Revolució d'Astúries (octubre)

1933

1933: Catalunya
Fundació de la Lliga Catalana.Triomf de la Lliga en les eleccions legislatives.Mort de F.Macià (25 desembre)Ll.Companys, president de la Generalitat.Insurrecció anarcosindicalista a diverses localitats catalanes (gener)Autonomia de la Universitat de Barcelona.

1933: Espanya
Fundació de Falange Española.Els partits de dreta (CEDA) guanyen les eleccions legislatives (novembre)Primer Govern Lerroux (novembre)Revolta anarquista a Casas Viejas.

el parlamentarisme Espanyol ...anys 1990


1932

1932 : Catalunya
Les Corts aproven l'Estatut d'Autonomia de Catalunya (setembre)Eleccions al Parlament de Catalunya (novembre)F.Macià, president de la Generalitat.Revolta anarquista de l'Alt Llobregat.Diccionari general de la llengua catalana.Fundació a Barcelona dels estudis Orpheo Films de cinema.

1932 : Espanya
Cop d'Estat fracassat del general Sanjurjo (agost)Llei de Reforma Agrària.Enfrontaments a Arnedo.Dissolució de la Companyia de Jesús.

1931



1931 : Catalunya

Fundació d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) (març)Macià proclama la República Catalana dins la República Federal Espanyola (14 abril), convertida tres dies més tard en Generalitat de Catalunya.Establiment de la Generalitat(17 abril)Aprovació per referèndum de l'Estatut de Núria (agost)Demanda massiva de revisions de contractes de conreu (agost)Manifest trentista i escissió de la CNT. Control absolut de la CNT per la FAI.Decret de bilingüisme escolar.


1931 : Espanya
Eleccions municipals (12 abril): victòria de les forces republicanes.Proclamació de la II República espanyola (14 abril)Eleccions per a l'Assemblea Constituent (28 juny)Govern d'Azaña (octubre)Promulgació de la Constitució republicana (desembre)Alcalá Zamora, president de la República.Decret de bilingüisme.Es reconeix el sufragi femení.Crema de convents a Madrid.

4 catalans al pacte de San Sebastia , 1930


Llegir llibres sobre els temes d'história...quina bona idea ¡¡¡


Part II ... de que tiene miedo España ?


Part I...del que parla ja en parlem a classe


dilluns, de febrer 05, 2007

Un regal d'antic alumne


de vegades envien antics alumnes imatges o power points o articles o informació de webs que poden ser interessants.
aixo es un exemple.
te gracia , oi?