dilluns, d’abril 16, 2007

El catedràtic d'Història Contemporània de la UPF Josep Termes

El catedràtic d'Història Contemporània de la UPF Josep Termes dirigeix un grup d'historiadors que orienten la seva recerca cap al coneixement de la història de Catalunya i del catalanisme a través de la política i de la cultura de finals del segle XIX i començament del XX

Quan i per què sorgeix a Catalunya el sentiment del catalanisme com a moviment que defensa el reconeixement de la personalitat política de Catalunya?

Els historiadors contemporanis afirmen que un dels moments decisius per a la consolidació del pensament catalanista va tenir lloc arran de la pèrdua de les colònies espanyoles l'any 1898, fet que va tenir un impacte desigual a l'estat espanyol.

L'anomenat "desastre" del 98 va suposar un moment d'inflexió en les relacions entre Catalunya i Espanya, perquè les repercussions polítiques, econòmiques i socials derivades de la desaparició del sistema colonial espanyol es van veure de manera molt diferent des de la metròpoli que des d'una societat, la catalana, que començava a manifestar uns sentiments diferencials.

Des de Catalunya es tenia el convenciment que el centralisme era un dels causants de la desfeta colonial de 1898, i no es tenia gaire confiança en un estat que havia estat incapaç de resoldre el problema colonial d'una manera efectiva. És aleshores quan a Catalunya, socialment molt més avançada i econòmicament més evolucionada que la resta d'Espanya, les diferents classes i moviments socials comencen a qüestionar-se la dependència d'un estat que ni els protegeix ni els beneficia en res i que ofega el dinamisme de la societat i el desenvolupament de l'economia.

"És el moment en què s'inicia el procés de cristal·lització del catalanisme", diu Josep Termes, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Pompeu Fabra, i afegeix que "la fabricació político-cultural del catalanisme és complexa i diversa, segons que la inspiració sigui de dretes o d'esquerres, és a dir, tradicionalista o progressista, catòlica o laica".

Sota la direcció del professor Termes, un grup d'investigadors vinculats a l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives de la UPF està duent a terme una sèrie de treballs de recerca per conèixer més de prop la història del nacionalisme català i la gènesi del seu pensament.


continua.... http://www.upf.edu/grec/publica/agora/9/repocris.htm