divendres, de novembre 03, 2006

Estat Catala i els fets de Prats de Molló


http://www.estat-catala.org/prats%20mollo.htm

Estat Català és un partit independentista històric de Catalunya i, juntament amb el Sinn Féin, és un dels més antics d’Europa.

Estat Català va ser fundat per Francesc Macià l'any 1922 com a organització política i de combat per tal d'assolir la independència de Catalunya.

Durant els anys 20 participà activament contra la dictadura del general Primo de Rivera i contra la monarquia amb un intent de magnicidi contra Alfons XIII, acció coneguda com el complot de Garraf.

Així mateix participà, com a fets més importants, en un intent d'aixecament insurreccional en què Francesc Macià en persona va organitzar una partida armada per a la invasió del Sud del Principat des de Prats de Molló, territori català sota administració francesa.

El govern de Primo de Rivera desencadenà una gran repressió, el partit passà a la clandestinitat i Francesc Macià hagué de marxar a l'exili.

Tot i així Estat Català va ser un dels partits impulsors del pacte de Sant Sebastià, on juntament amb nacionalistes bascos, gallecs i republicans espanyols es posaren les bases per democratitzar l'Estat espanyol (aleshores monarquia d’Espanya).